Informații generale

Nutriția este un domeniu relativ nou și de aceea nu există încă foarte mare deschidere din partea populației.

În general, persoanele care apelează la serviciile noastre se confruntă deja cu o “problemă”, fie că vorbim doar de un aspect de ordin estetic sau chiar de patologii deja instalate și în contextul cărora alimentația joaca un rol important.

Puține persoane se adresează cabinetului nostru pentru că doresc să învețe să facă alegeri sănătoase și, astfel, să prevină posibile complicații.

Ne bucurăm însă atunci când avem familii care vin la discuții împreună cu copiii și doresc să afle cât mai multe informații despre ce înseamnă, de fapt, alimentația echilibrată. În aceste cazuri modificările se fac mult mai ușor, toți membrii familiei fiind implicați activ și motivându-se unii pe alții.

Când vine vorba de schimbări majore în rutina zilnică, oamenii încep să găsească cât mai multe motive și scuze și se plâng că nu au timp sau bani pentru acest pas. Mai în gluma, mai în serios, într-adevăr cel mai des oamenii se plâng… de orice… cred că este o trăsătură a noastră ca și popor să ne plângem întâi și apoi mai vedem dacă mai este necesar să găsim și soluții sau nu.

Poate că nu este cel mai ieftin să adopți un stil de viață sănătos, dar dacă cineva vrea cu adevărat, va găsi variante atât din punct de vedere financiar, cât și a timpului alocat. Nu spune nimeni că trebuie să mergi la cea mai scumpă sală de profil. Poți face mișcare în aer liber, poți alerga pe stadion, în parc sau pe pistele special amenajate unde este gratis. Dacă problema este timpul, atunci putem apela la mici “trucuri”, cum ar fi să mergem pe jos sau cu bicicleta la serviciu, să utilizăm scările în locul ascensoarelor sau a scărilor rulante, alternând practic episoadele de activitate fizică cu celelalte activități zilnice de rutină.

Atunci când ni se pare crescut costul unui stil de viață sănătos ar trebui sa avem în vedere faptul că sănătatea este printre singurele lucruri pe care nu le putem cumpăra.

Atât alimentația echilibrată cât și activitatea fizică zilnică ar trebui văzute ca o investiție pe termen lung în sănătatea fiecăruia dintre noi.

Alimentele ar trebui privite exact ca ceea ce sunt: un fel de combustibil pentru corp. Fiecare aliment are o valoare nutrițională, iar pentru a nu acumula extra-kilograme, ar trebui să nu ingerăm extra-calorii. Atât timp cât vom menține balanța energetică în echilibru (aport vs consum) putem include din când în când și „plăceri vinovate”, dar fără a depăși totalul caloriilor necesare pentru o zi.

Este Bucătăria Tradițională Românească opusul unui stil de viață sănătos?

Adevărul este, întotdeauna, undeva la mijloc…

Nu cred ca se poate spune că bucătăria tradițională românească nu are preparate sănătoase. Dar, este la fel de adevărat că majoritatea preparatelor sunt hipercalorice, necesită o preparare mai elaborată și au o listă destul de lungă de ingredientele. De asemenea, de multe ori și tehnicile de gastrotehnie utilizate pot adăuga calorii.

Având în vedere că în prezent suntem mult mai sedentari decât în urmă cu câteva decenii, este normal ca balanța energetică să se încline în favoarea aportului caloric cu apariția excesului ponderal și de aici ideea ca aceste preparate nu alcătuiesc un stil de viață sănătos.

Totuși, soluții se găsesc tot timpul. De exemplu, în loc să prăjim în ulei, putem opta pentru prepararea alimentelor la cuptor, la abur, pe grătar, etc. În cazul în care un preparat este mai caloric, ajustăm porția.

Până la urmă totul este despre echilibru și măsură pentru că nimeni nu s-a îngrășat sau a dezvoltat patologii metabolice pentru că a mâncat o dată la fast-food sau pentru că a gustat o prăjitură… toate acestea sunt consecințe ale unor alegeri nesănătoase și ale unor excese făcute de-a lungul anilor.

De asemenea atunci când ne hotărâm să facem o schimbare, trebuie să avem răbdare și să ne repectăm corpul. Trebuie să înțelegm ca așa cum acesta ne-a “suportat” o viață de excese, și noi, la rândul nostru, trebuie să avem răbdare să-l re-adaptăm la ceea ce acum numim “stil de viață sănătos”.

Spun asta pentru că, de obicei, majoritatea se hotărăsc să adopte un stil de viață sănătos la fel cum se lasă și de fumat… “de mâine” sau “de luni”…

…și se așteaptă ca în 2-3 săptămâni vor slăbi printr-o “dietă minune” vreo 10 kg sau mai mult, kilograme pe care le-au acumulat, eventual, în vreo 2-3 ani. Asa ceva nu exista ! ! !

Există doar alegeri alimentare corecte, disciplină, mult sport și… bucuria de a trăi sănătos!!!